Najčešće dileme roditelja su – Kada je pravo vreme da njihovi mališani krenu u vrtić i koje su prednosti polaska u vrtić?
Razloga, zbog kojih je važno da vaše dete ide u vrtić, je mnogo, a izbor idealnog vrtića je samo JEDAN.
Većina tih razloga tiču se detetovog razvoja i napretka tokom boravka u vrtiću.
Kako bismo olakšali roditeljima u izboru vrtića i donošenju prave odluke za svoje mališane, predstavljamo 10 razloga zbog kojih roditelji poklanjaju poverenje baš nama.

Prvi i najvažniji razlog upisa deteta u vrtić jeste socijalizacija. Prvi korak u socijalizaciji dete čini u svojoj porodici. Kako se ono razvija i raste tako počinje da upoznaje svet koji ga okružuje. Socijalizacija je dvostruki proces u kome dete nasleđene potencijale razvija postajući ličnost, koja se, sa druge strane, uklapa u društveno prihvatljive načine ponašanja.

Mališani rastu i razvijaju se kroz stalnu interakciju sa svojim okruženjem. Nakon upisa u vrtić, okruženje i interakcije se značajno proširuju i menjaju. Deca upoznaju vaspitačice i drugare, nalaze se u novom prostoru, uspostavljaju nove navike i odnose. Kroz svakodnevne aktivnosti u našem vrtiću deca usvajaju društveno prihvaćene vrednosti i pravila ponašanja, pre svega od odraslih osoba u okruženju. Na taj način decu učimo pravim vrednostima, pravilima ponašanja i pravom načinu da se prilagodi i samostalno funkcioniše.

Upravo samostalno funkcionisanje mališana dovodi nas do druge važne prednosti koja predstavlja narednu tačku prilikom izbora vrtića. Naš stručan tim trudi se da mališani u vrtiću neke svakodnevne “zadatke” izvršavaju sami, dok za iste u porodici dobijaju nepotrebnu pomoć – oblačenje, svlačenje, pranje ruku, ručavanje i sl. Svakodnevno naši mališani uče pesmice, pričaju priče i sve razgovetnije govore, kako bi ih naše vaspitačice i drugari u grupi razumeli.

Tokom naših različitih aktivnosti deca razvijaju krupnu i sitnu motoriku, zato što žele da najspretnije oboje žirafu, najbolje sagrade kućicu ili najbrže vežu pertle u grupi. Oni svakodnevno usvajaju nova znanja i veštine, kao što su razlikovanje boja, oblika i godišnjih doba ili gledanje na sat i brojanje. Zrelost koju dostižu dejstvom socijalne, intelektualne i emocionalne komponente u svom razvoju, omogućava deci iz vrtića da budu samostalnija od vršnjaka koji ostaju kod kuće.

Treći važan činilac koji utiče na spremnost roditelja da decu upišu u vrtić jeste stručno osoblje. U našem vrtiću rade osobe koje imaju adekvatno obrazovanje i visoke su stručne spreme i višegodišnjeg iskustva koje su sticale u nekim od najprestižnijih vrtića u zemlji. Vaspitačice zaposlene u Akvici redovno pohađaju različite seminare, naučne skupove, radionice putem kojih se, ne samo profeionalno, već i lično usavršavaju. Pored toga one su i istraživači poput malih drugara sa kojima rade i stalno čitaju literaturu, novosti, gledaju nove tehnike i metode rada. Okrepljene ljubavlju i pažnjom koju posvećuju deci, naše vaspitačice ostvaruju pravi drugarski odnos sa našim mališanima.

Vršnjačke grupe igraju vrlo važnu ulogu u razvoju deteta. U početku dete je više usmereno na odrasle, ali kako odrasta sve više svoju pažnju preusmerava na vršnjake i uči od njih, ugleda se na njih pa čak i upoređuje sa njima. U početnom stadijumu socijalizacije, prijateljstva i igra su jednosmerni dok, kako dete odrasta, sve više se okreće vršnjacima i stvara uzajamne odnose koju mogu prerasti u prijateljstva do kraja života. U Akvici deca provode svo svoje vreme sa vršnjacima i zajedno prolaze kroz iste rituale i aktivnosti što im omogućava da uoče da ne reaguju svi isto u nekoj situaciji, da nije stvarnost ista za sve. Deca kroz više ili manje prihvatljive pokušaje, savladavaju pravila koja im omogućavaju zajedničko funkcionisanje i na taj način se stvara osećaj pripadnosti grupi koji je važan za dalje usavršavanje sopstvenih veština. U svakom njihovom pokušaju da razumeju svet oko sebe mi smo tu da im damo vetar u leđa!

Program i metodi rada – Vrtić Akvica je akreditovana ustanova i kao takva primenjuje odobreni program i metode od strane Ministarstva. Naši mališani podeljeni su po uzrastu ali se svi zajedno družimo, igramo i rastemo u prostranom okruženju našeg vrtića. Plan i program rada prilagođavamo uzrastu dece, a tokom boravka, kontinuirano pratimo napredovanje, razvoj ali i interesovanje naše dece. Prilikom rada sa decom, vaspitačice i stručno osoblje vode računa o ovim stavkama. Kreativne igre i zabavan sadržaj za naše mališane kod nas je svakodnevnica.

Kontinuitet rada je sledeći razlog da vaše dete krene u vrtić.
Kada upišete dete u vrtić, obezbedili ste njegovo čuvanje za tu kalendarsku godinu. Kod nas nema iznenađenja u vidu nepredviđenih otkazivanja boravka deteta u vrtiću! Osim ove važne činjenice, da bi dete napredovalo u savladavanju znanja i veština potreban je kontinuitet rada, što je još jedna pozitivna odlika našeg vrtića.

Opremljenost vrtića – Svaki vrtić je opremljen različitim edukativnim materijalima koji su prilagođeni uzrastu deteta. Nije od presudnog značaja vrednost, količina i starost materijala koliko njihova primenljivost. Takođe, od velikog značaja su didaktički materijali koje vaspitači prave zajedno sa mališanima.

U skladu sa tim, potrudili smo se da Akvica bude vrtić u kome će mališani imati sve što im je potrebno – bezbednu okolinu i unutrašnjost vrtića, veliku igraonicu u kojoj vole da provode slobodno vreme igrajući se sa vršnjacima, edukativan sadržaj, igračke, uređene prostorije po najvišim standardima i još mnogo toga.

Privatnost porodice, a posebno dece je veoma bitna stvar u našem vrtiću kojoj pridajemo veliki značaj. Bezbednost deteta, u svakom pogledu, nam je na prvom mestu.

I roditelji mogu biti odličan razlog za polazak deteta u vrtić. Kada prođe period adaptacije, roditelji se bezbedno i spokojno mogu vratiti svom poslu, dok njihovi mališani bezbrižno provode dan u našem vrtiću. Polazak u vrtić je pozitivna stvar za celu porodicu!

Poslednja, i mi bismo rekli – najvažnija stvar prilikom odabira vrtića jeste LJUBAV koju naše vaspitačice i celokupno osoblje vrtića nesebično pružaju mališanima. Ljubav prema svom poslu iskazuju ljubavlju prema deci i to je ono što najviše cenimo u Akvici, a što su roditelji prepoznali. Poverenje, drugarstvo i sreća su osnovne odrednice kojima se vodimo tokom svakog minuta u našoj Akvici.

Pozivamo vas da nas posetite u Avalskoj 47 i uverite se zašto smo pravi izbor za vaše dete.