Period kada vaše dete kreće u vrtić je za njega veoma važan momenat u životu. Ovo je period kada detetu morate pružiti neizmernu ljubav, podršku i pomoć, tako da mu polazak u kolektiv bude lepo iskustvo, a ne nešto za šta će imati vezane negativne emocije.

Prilikom rastanka roditelja i deteta u vrtiću, roditelji ne bi trebalo da budu tužni ili da plaču, jer će na taj način rasplakati i dete. Dobro je da dete sa sobom od kuće ponese dragu igračku ili neki drugi predmet. To će mu biti veza sa kućom i osećaće se sigurnije. Deca različitog uzrasta imaju različite reakcije na nove situacije, nove ljude, nov prostor.

Pored toga što dete menja prostor u kojem provodi veći deo dana, ono se tu susreće sa više nepoznatih odraslih osoba, koje su za njega stranici, pa ne čudi što su deca često uplašena i plaču, i na druge načine pokušavaju da pobegnu odatle.

Polazak u vrtić je velika je promena i stres kako za decu tako i za roditelje. Dete se suočava s novom sredinom, koja ne znači samo fizički nov prostor već i nove ljude i nove navike, drugačije od onih koje je imalo u roditeljskom domu. Roditelje muči hiljadu pitanja, kako sami treba da se ponašaju, šta smeju a šta ne smeju da rade kako bi detetu olakšali privikavanje na prvi kolektiv.

Adaptacija traje različito od deteta do deteta, a najčešće dve do  tri nedelje. Objasnite detetu šta ga u vrtiću očekuje, ali budite realni, objasnite mu ko je vaspitač, šta se u vrtiću radi i obavezno mu napomenite da ćete doći po njega nakon izvesnog vremena. Iako mala deca nemaju predstavu o tome koliko je vremena prošlo, nije dobro obmanjivati dete i reći mu da ćete brzo doći, već mu kažite istinu.

Pokušajte da mu objasnite da ćete recimo doći posle ručka, ili posle spavanja. Tako će dete moći da se opusti i da čeka to vreme, bez da vas svakog momenta očekuje na vratima.