Koliko ćete uživati sa jednogodišnjakom, toliko ćete imati brige da ga zaštitite od opasnih situacija u koje može da zapadne – skoro svakog trenutka kada je budan. Iako većina dece samostalno prohoda oko prvog rođendana, nekoj – sasvim normalnoj deci to polazi za rukom tek sa petnaest meseci. Bebe koje dobro puze, kasnije prohodaju. Dnevna rutina je važna bebi jer omogućava da se dete oseća sigurno i roditeljima olakšava  svakodnevnu brigu o detetu.


U ovom uzrastu spavanje je i dalje važno vašoj bebi. Deca prosečno spavaju 15 sati dnevno. Poštujte raspored spavanja i prilagodite tome dnevne aktivnosti. Razumljivo je da ponekad želite da produžite druženje u parku, idete u goste ili na dečji rođendan, ali imajte u vidu da će dete kome poremetite ritam postati nervozno i neraspoloženo. Krajem ovog perioda većina dece ima dve dnevne dremke i trebalo bi da prespava celu noć.

Boravak na svežem vazduhu prija bebi, a pruža detetu i bezbrojne mogućnosti istraživanja i otkrivanja sveta. Uvrstite šetnju u dnevni raspored, zavisno od bebinog rasporeda obroka i spavanja. Ukoliko imate svoje dvorište trudite se da dete što više vremena provodi napolju. Nemojte se bojati hladnoće, obucite bebi odgovarajuću garderobu.


U ovom periodu rado će se igrati šarajući olovkom po papiru. Što se tiče razvoja funkcije hvata postiže najviši nivo razvijajući hvat po tipu „klješta“, hvata precizno sasvim sitne predmete  koristeći kažiprst i palac. Takođe, sa 12 meseci dete oponaša odrasle u jednostavnim aktivnostima (nakašljava se, kija, namiguje, plazi se). Voli da učestvuje u oblačenju, mami nudi i daje omiljene igračke. Pokazuje veliko interesovanje za drugu decu i raduje se njihovom prisustvu kao i druženju i igri sa roditeljima.


Kroz igru bebe otkrivaju svoju okolinu – otkrivaju povezanost stvari, primenjuju veštine koje su naučile i uče kako stvari funkcionišu. Ubacivanje igrački u kutiju i izvrtanje igračaka na pod iznova i iznova možda deluje kao uzaludna zabava, ali ova igra dozvoljava detetu da nauči važnu lekciju.

Dozvolite bebi da se igra sa predmetima različitih veličina, oblika i tekstura i sigurno će joj biti omiljena, posebno kako dete razvija sve bolju kontrolu nad svojim pokretima. Igra skrivanja i otkrivanja lica je za decu ovog uzrasta i dalje strašno zabavna jer kroz nju uče da predvide šta će se dogoditi i iznova pokazuju zadovoljstvo zbog toga što uspevaju u tome. Ponavljanje igre će omogućiti bebi da ostvari interakciju i usavrši veštinu koju ponavlja.